Pamiatkovo chránenú, roky chátrajúcu vilu Alica rekonštruujú

20.12.2007 Kežmarok

Vysoké Tatry 20. decembra (TASR) - Pamiatkovo chránenú, roky chátrajúcu vilu Alica v centre Starého Smokovca začali rekonštruovať.
\"Opakovane sme sa pokúšali získať prostriedky na rekonštrukciu tejto historickej budovy a napokon sa nám podarilo presadiť projekt cez nórske fondy. V rámci Slovenska sme skončili na druhom mieste, \" informoval dnes primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Mesto získalo na záchranu objektu 231.000 eur. Štát prispeje sumou 56.000 eur.
Vilu, ktorú v roku 2002 vyhlásilo ministerstvo kultúry za národnú kultúrnu pamiatku, stavbári kompletne rozoberú, poškodené časti vymenia alebo opravia a opäť dajú dokopy. Po rekonštrukcii bude slúžiť obyvateľom Tatier i turistom. Projekt predpokladá využiť priestory pre historické múzeum, galériu regiónu, informačné centrum, interaktívnu knižnicu s prístupom na internet. Pribudne tiež priestor na rôzne konferencie, semináre či prezentácie.
Stavebné práce plánujú ukončiť do 30. decembra 2008. Zhotoviteľom stavby je ružomberská firma Paull & P, s.r.o. Predpokladané náklady dosiahnu 14,3 milióna korún. Projekt je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
Zrubová vila vyrástla v roku 1889 podľa projektu Gedeona Majunkeho. Neďaleko vtedajšej Klotildinej cesty zo Starého Smokovca na Štrbské Pleso ju pre potreby hostí dala postaviť Spišská úverová banka, ktorá bola v tom čase majiteľkou Starého Smokovca. Nazvala ju Malý Spiš (Kis Scepusia, Kleine Scepusia). O pár rokov ju premenovali na vilu Dezidera Szilágyiho. Stalo sa tak na počesť liberálneho politika a univerzitného profesora, ktorý bol milovníkom Tatier. Po roku 1918 opäť zmenila meno. Na počesť dcéry vtedajšieho prezidenta T. G. Masaryka sa z nej stala vila Alica.
Neskôr slúžila ako obytný dom a začiatkom 70. rokov minulého storočia sa do jej priestorov nasťahovala mestská knižnica, ktorá tam sídlila do roku 2001.
Opakované pokusy o záchranu objektu zlyhávali a mesto Vysoké Tatry istý čas uvažovalo, že dá vilu zbúrať a postaví jej repliku. Pamiatkari s takýmto krokom nesúhlasili. V roku 2004 požiadalo mesto rezort kultúry o dotáciu na prípravu projektovej dokumentácie v rámci programu Obnovme si svoj dom. Ministerstvo odsúhlasilo Tatrám na tento účel 150.000 Sk.
 

Vyberte región